cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Így készítsd el kedvenc ételeidet kuktában!

kukta

A kukta az a konyha eszköz, ami sokak számára egy kihívást jelentő lehetőség. Ez amiatt lehet, mert gyerekkorunkban a sziszegő hang és édesanyánk parancsoló “Fedezékbe!” hangja már-már háborús élményeket okozhatott. Szerencsére a mai modern kuktáktól már nem kell félni, és egy kis gyakorlással, valamint néhány fontos tipp követésével remek ételeket készíthetünk el a segítségükkel.

Mire jó a kukta?

A kuktát remekül használhatjuk pörköltek, rizottók és levesek elkészítésére. A különlegessége, hogy a leszorított fedő nem engedi kiszökni a párát, így az edényben nyomás alakul ki, és a párában megfővő húsok, zöldségek még szaftosabbak és ízesebbek lesznek. Az edény ráadásul időt és energiát is spórolhat, hiszen nem kell felette állni, hanem a beállított ideig főzi az ételt.

A mai kukták több biztonsági funkcióval vannak felszerelve, biztosítva azt, hogy jó élményekkel robbanjunk be a konyhába, semmint negatívakkal. A fedelek például olyan zárakkal vannak ellátva, amelyeket még a nyomás kialakulása előtt kell aktiválni, és akkor sem fognak kinyílni, amíg a belül felgyűlő nyomás el nem enged a szelepek segítségével. A legjobb elektromos kukta kritériumait elolvashatod a linken.

Ezekre figyelj

Némelyik kuktánál a gumiszalagot cserélni kell – ha azt veszed észre, hogy megkeményedett vagy felrepedt, azonnal cseréld. Ne töltsd fel a kuktát a kétharmadánál tovább, így elég helyet hagysz a bennragadt párának és a nyomásnak. Mindig tegyél legalább 2-3 deci vizet az ételhez. Ha lehet, ne főzz tejtermék alapú ételt benne, ugyanis ezek szétválhatnak, miközben nem biztosítanak elég vizet a nyomás kialakításához.

Amikor pedig úgy látod, elkészült az étel, háromféle módon engedheted le a nyomást: az egyik, hogy zárd el a hőforrást és vedd le róla a kuktát. Tedd hűvösebb helyre, hogy a nyomás természetes módon csökkenjen le. A másik megoldás, hogy egy konyhai kesztyű segítségével helyezd a csap alá a kuktát, és fedélre folyass hideg vizet. Figyelj arra, hogy az arcod, tested védve legyen a kicsapódó gőztől: ehhez billentsd el a fedőt és tartsd az edény fölé.

Jó konyhai főzést kívánok!

A fotó forrása:

Daniel Krason / Shutterstock.com

Array
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!