cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Szerezzük be minőségi késeket a nyári sütéshez és főzéshez

cukkini vágása késsel

Természetesen, ez az állítás minden évszakra érvényes, de nyáron nagyon sokféle zöldség és gyümölcs érik, amelyeket hámozunk, szeletelünk, aprítunk, amely munkálatokhoz elengedhetetlenek az éles konyhai kések. A nyár sokak kedvenc évszaka, mivel öröm látni, ahogy a kertben érik az eper, az alma, a körte, a zöld leveles zöldségek, a padlizsán, a káposzta, a spenót vagy éppen a cukkini. Ez utóbbiból nagyon sok mindent készíthetünk, de a konyhai tevékenységek csak akkor lesznek élvezetesek, ha a van egy profi késkészletünk is. Mutatjuk, hogy miért is elengedhetetlen az éles kés a konyhában és milyen receptet készíthetünk cukkiniből!

A nyár kedvence, a cukkini

Talán nincs is még egy olyan zöldség, amelyet olyan sokféleképpen fel lehet dolgozni, el lehet készíteni, mint a cukkinit. Ha nem rendelkezünk éles konyhakéssel, akkor már a kertben meggyűlhet a bajunk a zöldséggel, hiszen a cukkinit nagyon nehéz „leválasztani”, levágni a hatalmas levelű növényről. Milyen késsel boldogulunk a legjobban? Bármilyennel, csak éles legyen.

A cukkinit meg is kell hámozni, fel is kell szeletelni. Akármit is készítünk belőle, ezek a lépések kihagyhatatlanok. Erre a tevékenységre maximálisan megfelelnek a gyümölcs és zöldségkések, amelyek rövid és mozgékony pengéjüknek köszönhetően tökéletesen ellátják a feladatukat. A pengéjük lehet sima vagy recézett. A vadászkések is jó szolgálatot tehetnek, ha a kertben nem boldogulunk, egy-egy termést nehezen tudunk a száráról leszakítani.

Az univerzális kést is használhatjuk a cukkini, vagy bármilyen zöldség hámozására, szeletelésére, de jól járunk egy konyhai késkészlettel, amely többféle kést is tartalmaz, és amelyek nagyon megkönnyítik a konyhai előkészületeket.

Ha nyáron sokat tevékenykedünk a konyhában, akkor egy profi szakácskésre is szükségünk lehet. Széles, ívelt pengéjük tökéletesen megkönnyítik a konyhai munkálatokat. Egy szakácskéssel darabolhatunk és apríthatunk zöldségeket, húst és fűszernövényeket is. Használat előtt, ne feledkezzünk meg a kések élezéséről. Erre a célra a fenőkövek is nagyon jól megfelelnek. Ha van otthon fenőkő és rendszeresen élezzük azokkal a késeinket, akkor még egy-egy fűszernövény felaprítása is sok- sok örömet fog okozni. Például a petrezselyem aprítása, amely az egyik alapvető hozzávalója a nyári cukkinis palacsintatésztának, amelyet klasszikus palacsintatésztából is elkészíthetünk. Lássuk is a receptet!

Cukkinis palacsinta hozzávalói:

  • 2 db közepes, zsenge cukkini,
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld,
  • liszt, tojás, szódabikarbóna,
  • szódavíz, egy csipet só,
  • só,
  • olaj.

Elkészítése:

Készítsünk klasszikus palacsintatésztát. Majd hámozzuk meg és reszeljük le a cukkinit. Sózzuk meg és hagyjuk kicsit állni, hogy a fölösleges víz eltávozzon belőle. Nyomkodjuk ki a vizet a lereszelt cukkiniből, adjuk hozzá a palacsintatésztához a felaprított petrezselyemzölddel együtt. Nincs is más dolgunk, mint kevés olajon kisütni a palacsintákat.

Array
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!