cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Cuki és finom, avagy sült cukkini olaj nélkül!

sült cukkini

A cukkinit néhány évtizeddel ezelőtt sokan gyanakodva méregették. Mi is ez pontosan? Mert hogy nem patiszon az biztos, pedig annak rántva párja nincsen. De akkor meg mi a tök? Ja, hogy tök! Igen, de mégsem. Olyan zöldség, ami megkóstolásra méltó. És ami azóta már meghódította a világot, úgyhogy ma már nem az a kérdés, hogy tökös választás-e a cukkini, hanem az, hogy milyen formában a legízletesebb elkészíteni?

Olaj nélkül is ropogósan? Igen!

A sült cukkini elkészítésének van egy titka. Egy olyan apróságnak tűnő részlet, amin áll vagy bukik a siker. Jelen esetben a ropogós textúra. Hogy mi ez az óriási titok? Eláruljuk! A sózás. Ami ha idő előtt megtörténik, akkor bizony lőttek a roppanós élménynek. A só kiszívja a vizet a zöldségből, így ha a vékonyra felvágott szeletek azelőtt kapnak sófürdőt, mielőtt megpirultak volna, akkor a sütőben nem marad más a számukra, mint a párolódás.

forró levegős fritőz vélemények egybehangzóan azt állítják, hogy a technológia biztosította gőzfelhőben pirult cukkininél aligha akad vonzóbb fogás. Hogy pontosan mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy a forró levegő egységesen járja át a felszeletelt zöldség minden egyes pórusát. Miközben sem olajra, sem egyéb zsiradékra nincsen szükség a sikerhez. Ez manapság, a tudatos életmódot választók számára olyan pozitívum, ami kétségtelenül nehezen felülmúlható.

A recept a napnál is világosabb: elő a cukkinivel, érdemes minél vékonyabbra szelni a zöldséget. Aztán jöhet a sütő, meg a 200 fok és kezdődhet a móka. Nagyjából 20 perc leforgása alatt pironkodva elkészülhet a remekmű, amit félúton jó ötlet kicsit megmozgatni, megkeverni. És ennyi! Se olajszag, se fáradt olaj, a zsírban úszó zöldségdarabokról nem is beszélve.

Hol kapjon helyet a legújabb szerzemény?

Több méretű forró levegős sütő is elérhető a piacon, úgyhogy a tárolásra szánt polcok méretei nagyban különbözhetnek egymástól.

Kifizetődő taktika megtervezni előre, hogy hova kerül a fritőz, ami a legjobb, ha folyton kézközelben várja a soron következő bevetést. A konyhai polcos szekrény például praktikus választás. Ugyanakkor mivel az eszköz súlya nem jelentős, így a spájzban, kamrában vagy háztartási helyiségben is helyet kaphat. A lényeg a mindenkori komfort, egyúttal a biztonságos közeg megteremtése.

Így aztán nincsen kifogás, ha cukkini érkezik a házhoz, akkor kezdetét is veheti az alkotás, aztán természetesen az örömteli meózás.

A fotó forrása: Dzheren Alieva / Shutterstock.com

Array
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!