Sajtos cukkinikrém pirítósra egy finom, könnyed cukkinis recept. A bazsalikomos sült cukkinikrémet kenheted kenyérre, pirítósra, szendvicsre, vagy akár tésztaételt is készíthetsz belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 doboz philadelphia krémsajt (125 g), vagy mascarpone vagy ricotta
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 1 marék friss bazsalikom levél
- só
- bors
Sajtos cukkinikrém elkészítése:
1 Mosd meg a cukkinit, vágd le a végeit és kockázd fel.
2. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobd bele a fokhagyma gerezdeket, és süsd meg őket, majd vedd ki a serpenyőből.
3. Tedd a fokhagymás olajba és süsd meg a cukkini kockákat. Először nagyobb fokon pirítsd őket, hogy kicsit megbarnuljanak, ettől az íze is intenzívebb lesz, majd alacson hőfokon fedő alatt párold őket puhára.
4. Egy botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítsd a cukkinit.
5. Add hozzá a friss bazsalikomot, parmezánt és ezzel is turmixold le.
6. Majd add hozzá a krémsajtot is, és ezzel is keverd simára.
7. Fűszerezd sóval és borssal is. A sót azért érdemes a végére hagyni, mert a parmezánban és a krémsajtban is van só, így biztos nem lesz túl sós.
8. Várd meg, míg szobahőmérsékletűre hűl a sajtos cukkinikrém, utána tedd a hűtőbe 1 órára.
9. A bazsalikomos sült cukkinikrém finom friss kenyérrel, pirítóssal, szendvicsre. Szuper reggeli, vendégváró vagy partyétel.
Tippek a sajtos cukkinikrémhez:
Ha fokhagyma rajongó vagy, a végén reszelhetsz is bele fokhagymát, így intenzívebb lesz az íze.
Bazsalikom mellett más fűszerekkel is ízesítheted. Itt találsz tippeket a cukkini fűszerezéséhez.
A turmixoláskor gazdagíthatod még extraszűz olívaolajjal.