Olasz fokhagymás cukkinis tészta, egy egyszerű és gyorsan elkészíthető, laktató egytálétel.
A recept alapja a népszerű olasz fokhagymás tészta, aglio e olio, cukkinivel kiegészítve.
Ha olasz durumtésztát használsz, ami tojás nélkül készül, és nem szórod meg parmezánnal, akkor vegán étrendbe is illeszthető.
Hozzávalók:
- 2 db közepes zsenge cukkini
- 40 dkg spagetti (durumtészta)
- 0,5 dl olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
- chili pehely (elhagyható)
- parmezán a tálaláshoz (elhagyható)
Olasz fokhagymás cukkinis tészta recept:
1 Mosd meg és karikázd fel a cukkinit.
2. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben és süsd meg rajta a cukkini karikákat, majd vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.
3. Forralj vizet a tészta főzéséhez.
4. Amíg melegszik a víz, aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet.
5. Ha felforrt a víz, sózd meg, és főzd meg a tésztát al dente-re. Érdemes megnézni a tészta csomagolását, ahol a gyártó fel szokta tűntetni a javasolt főzési időt.
6. Amíg fő a tészta, addig gyorsan el lehet készíteni a fokhagymás tésztaszószt. Ehhez melegítsd fel az olívaolajat egy akkora serpenyőben, amiben majd elfér a spagetti.
7. Ha felmelegedett, add hozzá a fokhagymát, és alacsony hőfokon, kevergetve dinszteld meg rajta a fokhagymát, fontos, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
8. Add az olajhoz a felaprított petrezselymet, és kb. fél percig pirítsd meg, majd húzd le a tűzről.
9. Szűrd le a tésztát, és azonnal keverd a fokhagymás, petrezselymes olajhoz, majd keverd hozzá a sült cukkini karikákat. Akár már így is lehet fogyasztani, de lehet még tovább ízesíteni.
10. Szórd meg chili pehellyel, és frissen reszelt parmezánnal.
11. Frissen tálald a fokhagymás cukkinis tésztát.
Próbáld ki az olaszok másik kedvencét, a cukkinis carbonara spagettit is!