A grillezés nagyon jól áll a cukkininek, mivel a cukkininek elég semleges íze van, és a grillezés sokat dob rajta. A cukkini azért is jó grill alapanyag, mert gyorsan elkészül. Hogyan álljunk neki a cukkini grillezésnek?
Cukkini grillezés lépésről lépésre
A grillezett cukkinihez a legfőbb alapanyag maga a cukkini. Kisebb, zsenge darabokat érdemes választani, max. 15-20 dekásat. Ezeknek a héja és magjai is ehetőek, így könnyű lesz velük dolgozni.
A cukkinit fel lehet karikázni és úgy grillezni, vagy hosszában szeletelni, így nagyobb darabokat kapunk. Ha ezt a módszert választjuk, akkor azért is előnyös kisebb cukkiniket választani, hogy ne legyenek túl nagyok a szeletek.
A grillezett cukkini akkor lesz a legfinomabb, ha tűz fölött készül, de grill serpenyőben vagy sima serpenyőben is el lehet készíteni. Ha serpenyőben készíted, akkor fűszerekkel tudod pótolni a füstös ízt, például ha füst ízű sót, vagy füstölt pirospaprikát használsz a fűszerezéshez.
A grill cukkini gyorsan megsül, ami jó hír, ezért ha többféle zöldséget, húsokat is grillezel, akkor a cukkinit érdemes a végére hagyni. Először azokkal kezdeni, aminek több idő kell.
Grillezett cukkini hozzávalók:
- 50 dkg zsenge cukkini
- só
páchoz:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kis gerezd aprított fokhagyma
- 1 kiskanál toscana fűszerkeverék
- 2-3 tekerés frissen őrölt bors
Grillezett cukkini serpenyőben:
Ha nincs grill serpenyőt, használhatsz sima serpenyőt is, abban is el lehet készíteni, de akkor a grill csíkozás nem lesz rajta. Ha sima serpenyőben készíted, akkor többször forgasd, mert abban könnyebben megég.
1 A cukkinit mosd meg jó laposan, vágd le a két végét és szeleteld fel hosszában ujjnyi vastag szeletekre.
2. Sózd be mindkét oldalát és tedd félre pihenni.
3. Keverd össze a pác hozzávalóit, olívaolajat, citromlét, fokhagymát, borsot, toscana fűszerkeveréket.
4. Egy papírtörlővel töröld át a besózott cukkinik mindkét oldalát. A sótól levet ereszt, ezt le kell törölni.
5. Kend be a bűszeres olajjal a cukkinik tetejét.
6. Melegítsd fel a grill serpenyőt, és tedd bele a cukkiniket úgy, hogy az olajos fele legyen alul.
7. Amíg sül az alja, addig a cukkini tetejét is kend be a fűszeres olajjal.
8. A cukkinit ne nagyon mozgasd, mert akkor néz ki jól, ha a grill rács csíkok látszódnak rajta.
9. A cukkini gyorsan megsül, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is.
10. A grillezett cukkinit frissen fogyaszd köretként, vagy salátát is készíthetsz belőle. Grillezett cukkini saláta recept itt.
Mi most köretként ettül sült pisztráng mellé.