A szilvásgombóc egy népszerű magyar desszert, aminek az alapja a krumplis tészta. De szilvásgombócot krumpli nélkül is készíthetünk, ha például cukkinivel helyettesítjük.
Én zabpehelyliszttel készítettem, de teljeskiőrlésű vagy fehérliszttel is el lehet készíteni.
Ha gluténmentes zabpehelyliszttel készíted és nem pirított zsemlemorzsába, hanem pirított dióban forgatod meg, akkor gluténmentes szilvásgombócot is tudsz készíteni.
Hozzávalók:
- 1 db közepes cukkini kb. 35-40 dkg
- 1 db tojás
- 15-20 dkg zabpehelyliszt (amennyit felvesz)
- só
- szilva vagy 100 %-os szilvalekvár
- fahéjas kristálycukor
- zsemlemorzsa
- olaj vagy vaj
Cukkinis szilvásgombóc krumpli nélkül recept:
1 Hámozd meg a cukkinit és reszeld le kislyukú reszelőn. A zsenge cukkinit általában héjastúl szoktam felhasználni, de most inkább meghámoztam, hogy látványban is jobban hasonlítson a hagyományos szilvásgombócra a végeredmény, a cukkini zöld héja ne legyen észrevehető.
2. Sózd be a cukkinit és hagyd állni, hogy levet eresszen.
3. Amíg pihenteted a cukkinit, addig készítsd el a pirított zsemlemorzsát. Melegítsd fel a vajat vagy olajat egy serpenyőben, tedd bele a zsemlemorzsát, és folyamatosan kevergetve pirítsd aranybarnára. Vigyázz, mert könnyen megég, és azt is vedd számításba, hogy a serpenyő hőjétől a zsemlemorzsa tovább pirul akkor is, ha elzártad alatta a tűzhelyet.
4. Facsard ki a nedvességet a reszelt cukkiniből, és keverd hozzá a tojást és a lisztet. A lisztet több részletben érdemes adagolni a tésztához, mert az, hogy mennyi lisztet vesz fel a tészta, függ a tojás méretétől és a cukkini nedvességtartalmától is.
5. Ha összeállt a tészta, akkor lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. fél centi vastagra, majd vágd kb. 8×8 centis darabokra.
6. Mindegyik tésztára tegyél egy fél szilvát egy kávéskanál fahéjas cukorral megszórva. Vagy 100 %-os csak szilvát tartalmazó szilvalekvárból egy kiskanállal, én ezt a változatot is nagyon szeretem. Majd formázz gombócokat a tésztából. Ha nem akarod egyből megfőzni őket, le is fagyaszthatod a krumpli nélküli szilvásgombócokat.
7. Melegíts vizet egy fazékban, ha felforrt a víz, sózd meg, és vedd vissza a hőfokot, hogy csak gyöngyözve forrjon a víz. Tedd bele a gombócokat, és főzd míg fel nem jönnek a víz tetejére.
8. Szűrókanállal szedd ki a cukkinis szilvásgombócokat, csepegtesd le, majd forgasd meg a pirított zsemlemorzsában.
9. Frissen tálald porcukorral megszórva.
Más gyümölcsökkel is készíthetsz gombócot, például sárgabarackkal.