Focaccia, az olaszok laposkenyere cukkinivel, fogyaszthatod reggelire, szendvics alapként, saláták mellé, vagy vendégvárónak.
Cukkinis focaccia hozzávalók:
- 50 dkg pizzaliszt (ha nincs, jó a fehérliszt is)
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- fél kávéskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj extraszűz
- 3 dl langyos víz
Feltétnek:
- 15 dkg cukkini
- 3 db koktélparadicsom
- 3 db olívabogyó
- 1 marék friss bazsalikom
- extraszűz olívaolaj
Cukkinis focaccia elkészítése:
1.Keverd el a cukor 1 dl langyos vízbe, morzsold bele az élesztő és futtasd fel.
2. Szitáld a lisztet és a sót egy tálba, és a közepén készíts egy mélyedést a kezeddel.
3. Ha felfutott az élesztő, ebbe a mélyedésbe öntsd bele, add hozzá az olívaolajat és keverd össze a liszttel.
4. A maradék vizet folymatosan adagolva a liszthez, gyúrj belőle tésztát. Akkor jó, ha már nem ragad.
5. Takard le a tésztát és keleszd duplájára, ez kb. 1,5 óra.
6. A cukkinit szeleteld fel 1-2 mm vastag karikákra, és sózd be.
7. Ha megkelt a focaccia tésztáját, tedd egy lisztezet felületre és gyúrd át.
8. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és kend meg vékonyan olívaolajjal.
9. A focaccia tésztáját tedd a tepsibe, és a kezeddel húzogasd szét, hogy a tepsit teljesen kitöltse, majd az ujjaiddal nyomkodd meg kicsit, hogy mélyedések keletkezzenek a tésztában.
10. Kend meg a tetejét vékonyan olívaolajjal, és szórd meg egy-két csipet sóval.
11. Törölgesd meg a cukkinit egy papírtörlővel, mert a sótól vizet ereszt, és helyezd el a cukkinit a focaccia tészta tetején.
12. Vágd félbe a koktélparadicsomot és olívabogyót, és ezeket is helyezd el a focaccia tetején, és a bazsalikom leveleket is.
13. Keleszd így a tésztát még 30 percig.
14. Közben melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
15. Tedd a cukkinis focacciát az előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig.
16. Ha megsült, vedd ki a sütőből és rácson hűtsd ki.