Finom, diétás, cukormentes cukkinis banánkenyér zabpehellyel, amit a cukkini tesz igazán szaftossá. Nem tartalmaz zsiradékot, így igazán fitt recept, laktózmentes és gluténmentes is.
Hozzávalók:
- 16 dkg aprószemű zabpehely (ha gluténmentesre akarod, akkor gluténmentes változatot vásárolj)
- 3 db nagyobb érett banán
- 20 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál citromlé
- 2 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
Cukkinis banánkenyér zabpehellyel recept
1 Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Bélelj ki sütőpapírral egy 25×10 centiméteres sütőformát.
3. Reszeld le a cukkinit.
4. Tedd a zabpelyhet egy aprítógépbe, és aprítsd kb. 20-30 másodpercig. A lényeg, hogy ne maradjanak túl nagy darabok benne. Keverd hozzá a száraz hozzávalókat, szódabikarbónát, sót, fahéjat, és pörgesd át még egyszer, hogy átkeveredjenek.
5. Tedd a banánokat egy tálba, és egy villával törd össze.
6. Keverd hozzá a tojásokat, vanília kivonatot, citromlét, és a reszelt cukkinit a levével együtt.
7. Öntsd a zabpelyhes keveréket a banános masszához, és egy spatulával keverd át.
8. Öntsd a cukkinis banánkenyér masszáját a sütőformába, és egyengesd el.
9. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig.
10. Ekkor takard le alufóliával, és süsd még 10-15 percig a cukormentes banánkenyeret.
11. Ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e. Ha kész, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni legalább fél óráig.
12. A sütőpapír segítségével vedd ki a sütőformából, szeleteld fel és már fogyaszhatod is!
Tippek a cukkinis banánkenyérhez:
A tésztájába keverhetsz magvakat, például durvára vágot diót.
Ha a csokis sütiket kedveled, akkor cukormentes csoki darabokkal is feldobhatod.
Ha fokozni akarod az édes ízeket, akkor édesítőt is adhatsz még hozzá.
Akár karácsonyi sütinek is készítheted.