A rántott cukkinit is azért imádjuk, mert a ropogós panír és a puha cukkini remek párost alkot. Ha Te is rajongója vagy a ropogós bundának, akkor a cukkini tempurát mindenképpen ki kell próbálnod. A tempurának köszönhetően a cukkini igazán ropogós bundában fog elkészülni, és még egyszerűbb is elkészíteni, mint a hagyományos panírozást.
Mi az a tempura?
A tempura egy japán étel, palacsinta szerű tésztába mártják a zöldségeket, halféléket és forró olajban kisütik. Az így készült ételek gyorsan megsülnek, a bunda ropogós lesz, és a zöldségek sem főnek túl, frissek maradnak.
Cukkini tempura hozzávalók:
- 120 g liszt
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só + egy kevés a cukkinihez
- 2,5 dl jéghideg szénsavas ásványvíz
- 2 db közepes zsenge cukkini
- olaj a sütéshez
Cukkini ropogós bundában elkészítése:
1.Ahhoz, hogy a tempura bunda igazán ropogós legyen, az egyik legfontosabb dolog, hogy a felhasznált szénsavas víznek jéghidegnek kell lennie. Konkrétan jéghidegnek! Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy fél literes palackban a mélyhűtőbe raktam, és akkor használtam fel, amikor már kezdtek jégdarabok megjelenni, de még nem fagyott meg. Tehát először a vizet kell lehűtened.
2. Készítsd elő a cukkinit, mosd meg, vágd le a végeit, és szeleteld sültkrumpli nagyságú hasábokra, de akár karikázhatod is. Sózd meg a cukkini darabokat és tedd őket félre.
3. Készítsd el a tempura tésztát, ehhez először tedd a lisztet, sót, sütőport egy tálba és egy villával keverd össze. Fokozatosan öntsd hozzá a jéghideg vizet, és a villával keverd össze. Nem szabad túlkeverni.
4. Melegíts olajat egy edényben, annyi olajat használj, hogy a cukkinik úszni tudjanak benne.
5. A cukkinik a sótól levet fognak ereszteni, ezért először a nedvességet töröld le egy papírtörlővel, majd mártsd meg a cukkinit a tempura bundába.
6. Tedd az olajba a tempura bundába forgatott cukkinit és süsd 1-2 percig őket.
7. Az elkészült cukkiniket szedd egy rácsra, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Konyhai papírtörlőt a tempuránál nem jó használni, mert akkor elveszíti a ropogósságát.
8. Frissen tálald a ropogós bundában sült cukkiniket, önmagában is finom, de jól állnak neki a szószok, mártogatósok.