Pörköltet nem csak húsból, de zöldségekből is lehet készíteni, mint például a cukkini pörkölt. Ha szereted a magyaros ízeket, de vega vagy diétás receptet keresel, akkor mindenképp próbáld ki!
Hozzávalók:
- 2 db közepes cukkini (kb. 60 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db. paradicsom
- 1 db. tv paprika
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
- 3 evőkanál olívaolaj
Cukkini pörkölt elkészítése:
1 Karikázd fel a megmosott cukkini ujjnyi vastag szeletekre, és negyedeld a szeleteket.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Melegítsd fel az olajat egy nagyobb serpenyőben, az enyém 28 cm-es, és pirítsd meg benne a cukkini kockákat, ha kell több részletben. A pirítástól intenzívebb lesz a cukkini íze, és azért hívják pörköltnek, hogy pörköljünk neki oda. Ezt több részletben érdemes csinálni, ha túl sok cukkini van egyszerre a serpenyőben, akkor nem tudnak pirulni. Vedd ki a serpenyőből a cukkiniket és tedd félre.
5. Ha szükséges pótold az olajat a serpenyőben, és add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Húzd le a lábost a tűzről, és keverd a hagymához a fűszerpaprikát.
7. Add a hagymához a fokhagymát, felkockázott paprikát és paradicsomot.
8. Öntsd fel egy kevés vízzel, és alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
9. Egy botmixerrel pürésítsd a zöldségeket, ettől lesz finom, sűrű szaftja a cukkini pörköltnek.
10. Keverd a pörköltalaphoz a cukkinit, sózd, borsozd, csak épphogy főzd össze. Nem kell sokáig főzni, mert a cukkinit a már meg lett pirítva, és úgy a jó, ha a cukkini kicsit roppanós marad, nincs túlfőzve.
A cukkini pörkölthöz jól illik a bulgur, párolt rizs, köles, tészta, rizibizi.