A hagyományos krumpli tócsniban azt szeretjük, hogy ropog a széle, a belseje, meg puha. Meg lehet ezt csinálni cukkiniből is? Hogyan lehet ropogós cukkini tócsnit készíteni?
Sokat kísérleteztem, és arra jutottam, hogy 3+1 titka van annak, hogy ropogós legyen a cukkini tócsni.
Hozzávalók:
- 1 db közepes cukkini (kb. 30 dkg)
- 2 db tojás
- 3 dkg liszt
- 2 dkg keményítő
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- olaj a sütéshez
Ropogós cukkini tócsni recept:
1 Reszeld le a cukkinit, sózd be, és pihentesd kb. 15 percet. Ekkor csavard ki a nedvességet a cukkiniből, és pihentesd még 15 percig. A legjobb egy szűrőbe rakni, mert akkor nem a saját levében áll, hanem lecsöpög a felesleg. Csavard ki újra jó alaposan a reszelt cukkinit. Erre azért van szükség, mert a cukkininek magas a víztartalma, ami meggátolja, hogy ropogós legyen a cukkini tócsni, ez a ropogós cukkini tócsni első titka.
2. Keverd a tojásokat, lisztet, keményítőt, reszelt fogkhagymát a reszelt cukkinihez és keverd össze. Az, hogy a liszt helyett részben keményítő kerül bele, segít abban, hogy ropogós legyen.
3. Melegíts olajat egy serpenyőben. Viszonylag sok olajat kell használni, nem kell, hogy ellepje az olaj a cukkini masszát, de nem diétásan kevés olajon, hanem viszonylag sok olajban kell sütni. Ez a ropogós cukkini tócsni készítésének harmadik titka, mert a forró olaj segít abban, hogy ropogós legyen a külseje, ha csak a teflon lap hője éri, nem lesz ropogós.
4. Ugyanúgy kell sütni, mint bármelyik cukkini tócsnit, egy-két evőkanálnyi masszát tegyél a serpenyőbe, lapogasd el, és ha megsült az alja, fordítsd meg. Ha elfogy alóla az olaj, akkor pótold.
5. A megsült tócsnikat, rácsra vedd ki, és ott pihentesd felhasználásig. Ha tányérra teszed, akkor ott visszapuhul. Ugyanez történik akkor is, ha papírtörlőre szeded ki. Ha fel szeretnéd itatni a felesleges zsiradékot, akkor csak nagyon rövid ideig tedd a papírtörlőre, és utána tedd rácsra.
Én ezzel a módszerrel tudtam a legropogósabb cukkini tócsnit elkészíteni, de azért azt ne felejtsük el, hogy a cukkini teljesen más alapanyag, mint a krumpli, így a végeredmény sosem lehet teljesen olyan, mint a krumpli tócsnié.
Próbáld ki ezeket a ropogós cukkini recepteket is:
.