Francia galette sós változata, ez a ricottás cukkini lepény. Finom, látványos, hidegen és melegen is lehet fogyasztani, vendégvárónak is kiváló!
Ricottás cukkini lepény hozzávalók:
tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál hideg víz
töltelékhez:
- 25 dkg cukkini
- 20 dkg ricotta
- 1 db tojás
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál citromhéj
- 1 teáskanál toscana fűszerkeverék (vagy bazsalikom és oregáno)
- 5 dkg parmezán
- 3 db koktél paradicsom
tészta kenéséhez:
- 1 db tojás
Ricottás cukkini lepény elkészítése:
Először a galette tésztáját kell elkészíteni.
1.Tedd a lisztet, sót, hideg felkockázott vajat egy keverőtálba, és morzsold össze a vajat a liszttel. Ha már kezd összeállni, add hozzá a hideg vizet, és gyúrj belőle egy tészta gombócot.
2. A tésztát csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe fél órára.
3. Karikázd fel a cukkinit, és egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a cukkini karikákat, majd tedd őket félre.
4. Vágd félbe a koktél paradicsomokat, azokat is pirítsd meg kicsit a serpenyőben.
5. Keverd össze a ricottát, sót, citromhéjat és a felvert tojást.
6. Vedd ki a hűtőből a galette tésztáját, és nyújtsd ki, kb. 3-4 mm vastagságúra, nem baj, ha nem szabályos az alakja.
7. A kinyújtott tésztát helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
8. Kend a ricottás tölteléket a tésztára, úgy, hogy a szélén maradjon 2-3 cm-es rész, ahova nem raksz tölteléket.
9. Helyezd a cukkini karikákat a ricottára, és szórd meg a toscana fűszerkeverékkel és a reszelt parmezán sajttal.
10. Tedd a koktél paradicsomot a lepény tetejére.
11. Hajtogasd be a cukkini lepény szélét, és kend le a tésztát felvert tojással.
12. Tedd a cukkini lepényt 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 percig, míg meg nem sült.
13. Tálalás előtt pihentesd 5-10 percig.
Hidegen és melegen is fogyaszthatod.