A párolt cukkini egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, és különböző fűszerezésekkel egészen különlegessé lehet tenni. Ezt a párolt cukkinit fokhagymával és egy kevés citromlével készítettem, de adok majd tippeket más fűszerezésre is.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 2 db közepes zsenge cukkini (40-50 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 db citrom
Párolt cukkini elkészítése:
1.Mosd meg jól a cukkiniket, vágd le két végüket, és szeleteld fel 2-3 mm vastag karikára.
2. Aprítsd fel a fokhagymát.
3. Melegíts olajat egy serpenyőben, és süsd meg benne a fokhagymát, de vigyázz, meg ne égjen!
4. Add az olajhoz a cukkiniket. Ahhoz, hogy párolódjon a cukkini és ne süljön, fontos a serpenyő mérete. Akkora serpenyőt válassz, ami jól tele lesz a cukkinikkel. A párolás során össze fognak esni, ezen ne lepődj meg.
5. Forgasd át a cukkinit az olajban, sózd meg, tegyél alá egy-két evőkanál vizet, és fedő alatt alacsony lángon párold puhára. Időnként keverd át.
6. A cukkininek nem kell sok idő, hamar megpuhul, végül locsold meg egy kevés citromlével.
Párolt cukkini fűszerezése:
A cukkininek elég semleges az íze, ezért a fűszerekkel lehet igazán karakteressé tenni.
Nekem a két kedvencem a cukkinihez a toscana és a provance fűszerkeverék. Az egyik olaszos, a másik franciás ízvilág, mindkettő jól illik a cukkinihez. A nagyobb élelemiszerboltokban lehet mindkettőt kapni.
Fűszerkeverék hiányában jó választás lehet a kakukkfű, bazsalikom, rozmaring és a kapor is a párolt cukkini fűszerezéséhez.
Bátrabbak használhatnak chilit vagy gyömbért is.
A dinsztelt cukkinit, párolt cukkinit elsősorban köretként szokták fogyasztani, diétás köret lehet húsok, sültek mellé, mint például a natúr csirkemell.