A cukkinis paradicsomos gnocchi ötletét a gnocchi alla sorrentina adta, amivel a Bellozo étteremben találkoztam, és annyira ízlett, hogy otthon is elkészítettem már többször is. Gondoltam finom lenne egy cukkinis változat is, ahol a gnocchi mellé cukkini is kerül a paradicsomszósz és sok olvadó mozzarella mellé. Nagyon finom lett a végeredmény, mindenkinek ízlett, így jó szívvel ajánlom ezt a receptet.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 1 db közepes cukkini (kb. 300 g)
- 1 csomag gnocchi (400 g)
- 1 db darabolt paradicsom konzerv
- 20 dkg friss mozzarella
- 3 dkg parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- friss bazsalikom
Cukkinis paradicsomos gnocchi csőben sütve
1 Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét és kockázd fel.
2. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
3. Tegyél fel forralni vizet egy fazékban a gnocchi főzéséhez.
4. Aprítsd fel a fokhagymát.
5. Melegítsd fel egy serpenyőben az olívaolajat, és süsd benne aranybarnára a cukkini kockákat, majd vedd ki a serpenyőből.
6. Add az olajhoz a fokhagymát és süsd 1-2 percig, míg illatozni kezd, de ne barnuljon meg.
7. Add a paradicsomkonzervet a fokhagymához.
8. Fűszerezd a paradicsomot sóval, borssal és főzd közepes hőfokon kb. 10 percig.
9. Darabold fel a mozzarellát, ha mini mozzarellát használsz, nem kell darabolni.
10. Add a mozzarella felét és a friss bazsalikomot a paradicsomhoz.
11. Főzd meg a gnocchit sós vízben, majd szűrd le, és keverd a paradicsomos szószhoz.
12. Keverd az elősütött cukkini kockákat is a gnocchihoz.
13. Ha a serpenyődet nem lehet berakni a sütőbe, akkor öntsd át a cukkinis paradicsomos gnocchit egy kisebb tepsibe.
14. Tedd a gnocchi tetejére a maradék mozzarellát.
15. Reszeld el a parmezánt és szórd meg vele a tetejét.
16. Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 20 percig a cukkinis paradicsomos gnocchit, míg a mozzarella nem olvad el teljesen.
17. Frissen tálald, óvatosan fogyaszd, mert nagyon forró lesz! Tálaláskor megszórhatod még reszelt parmezánnal és diszítheted friss bazsalikom levéllel.