A briam egy hagyományos görög zöldséges egytáltétel, amelyet sült zöldségekből és paradicsomszószból készítenek. Önállóan, köretként vagy előételként is tálalhatunk. Gyakran friss kenyérrel vagy pitával fogyasztják. A briam vegetáriánusok és vegánok számára is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db sárgarépa
- 2 db krumpli
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
Tetejére:
- 40 dkg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 100 g olívaolaj
- só
- bors
- oregánó
Briam – görög zöldséges egytálétel
1 A briamhoz először melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A cukkinit, a padlizsánt és a krumplit kockázd fel.
3. A sárgarépát darabold fel.
4. A paprikákat is darabold fel.
5. A vöröshagymát vágd négybe, és szedd szét a rétegeket.
6. Tedd az összes zöldséget egy olívaolajjal kikent tepsibe, és keverd át.
7. Egy másik edénybe reszeld le a paradicsomot nagylyúkú reszelőn.
8. Reszeld hozzá a fokhagymát is.
9. Keverd hozzá a sűrített paradicsomot. olívaolajat, sót, borsot, oregánót.
10. Öntsd a paradicsomszószt a zöldségekre, és keverd át.
11. Takard le alufóliával a tepsit, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe.
12. Süsd a briamot 30-40 percig, majd vedd le a fóliát, és süsd még 20-30 percig.
13. Kenyérrel, feta sajttal szokták tálalni.