Ha igazán szaftos, és ízletes ételt szeretnél készíteni, próbáld ki a bolognai rakott cukkinit!
Bolognai rakott cukkini rizs nélkül hozzávalók
- 3 db közepes cukkini
- 50 dkg darált pulykahús
- 1 db közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 20 dkg mozzarella friss
- 5 dkg parmerzán sajt
- só
- bors
- toscana fűszerkeverék (ha nincs akkor bazsalikom és oregáno)
- 2 evőkanál olívaolaj
Bolognai rakott cukkini rizs nélkül elkészítése
1.Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és a vöröshagymát dinszteld meg.
3. Add hozzá a felaprított fokhagymát, párold kicsit, de vigyázz, hogy a fokhagyma meg ne égjen.
4. Add a hagymához a darált húst, és pirítsd fehéredésig.
5. Öntsd a paradicsom konzervet és a passatát a darált húshoz, és a fűszereket, sót, borsot, toscana fűszerkeveréket.
6. Főzd 15-20 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik.
7. A cukkiniket mosd meg, vágd le a végüket, és egy éles kés segítségével vágj 3-4 mm vastag szeleteket belőlük.
8. Sózd be a cukkini szeleteket és hagyd állni kb. 10 percig.
9. Amíg a cukkini áll, addig reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.
10. Egy grill serpenyőben vagy hagyományos serpenyőben süsd meg a cukkini szeleteket. Erre azért van szükség, hogy a csökkentsd a cukkini víztartalmát, ellenkező esetben eláztatja az ételt. A cukkini a sótól levet fog ereszteni, ezért sütés előtt papírtörlő segítségével itasd fel a nedvességet, és úgy süsd a cukkini szeleteket.
11. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
12. Egy tepsit kenj ki vékonyan olívaolajjal, és állítsd össze a bolognai rakott cukkinit, az alábbi sorrendben:
- cukkini
- darált húsos ragu
- mozzarella
- cukkini
- darált húsos ragu
- cukkini
- mozzarella
- parmezán
13. Tedd az előmelegített sütőbe a bolognai rakott cukkinit és süsd kb. 40 percig, míg a sajt el nem olvad, és meg nem pirul kicsit.
14. Tálalás előtt hagyd állni legalább 10 percet, úgy könnyebb lesz szervírozni.