Már régóta szerettem volna egy vegán töltött cukkinit készíteni, de a legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a sajtot mivel tudnám helyettesíteni. A mexikói konyhában találtam meg a megoldást, hús nélküli chilis bab lett a cukkini tölteléke, ami igazán ízletes, fűszeres, izgalmassá teszi az ételt. A sajt helyett meg tortilla chips került a cukkini tetejére, aminek a ropogóssága még különlegesebbé teszi a receptet.
Hozzávalók:
- 4 db zsenge cukkini
- 1 doboz vörösbab konzerv (400 g)
- 1 kis doboz kukorica konzerv (175 g)
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (400 g)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál oregano
- 1/2-1 teáskanál chilipor attól függően mennyire csípősre szeretnéd
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- só
- bors
- olívaolaj
- tortilla chips
Vegán töltött cukkini elkészítése
1 Először a tölteléket, a vega chilis babot készítsd el. Ehhez aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Kockázd fel a kaliforniai paprikát.
3. Melegítsd fel az olajat, add hozzá a vöröshagymát és paprikát, és pirítsd meg.
4. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd tovább kicsit.
5. Add hozzá a fűszereket, chilit, római köményt, oregánót, és kevergetve főzd a fűszerekkel is, hogy kiadják az aromájukat.
6. Öntsd fel 1-2 dl vízzel, sózd és borsozd.
7. Add hozzá a paradicsom konzervet, kerverd át, és főzd még kb. 5 percig.
8. Keverd a chilis bab alaphoz a babot és a kukoricát.
9. Keverd át és főzd még pár percig. Mivel a babot és a kukoricát nem nyersen adjuk az ételhez, így nem kell neki sok idő, gyorsan elkészül.
10. Vágd le a cukkinik végeit, hosszában vágd félbe, és egy kanállal vájd ki a magos részt.
11. Sózd meg a cukkini hajók belsejét, és tedd egy tepsibe.
12. Tedd a cukkini hajókat 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig.
13. Ha megpuhultak a cukkini hajók, töltsd bele a chilis bab tölteléket.
14. A tetejére rakjál tortilla chipset, a ropogós chips jól ellensúlyozza a puha cukkinit.