Ez a rakott cukkini recept nem csak attól különleges, hogy paleo – vagyis gluténmentes és szénhidrátot is csak minimális mennyiségben tartalmaz. De maga a fűszerezés sem a megszokott: a sertéshúshoz kiváló, ánizsos ízű és illatú édeskömény teszi felejthetetlenné az ízeket.
És nagyon finom, még ha nem paleo étrendet követsz, akkor is. Mindenképpen próbáld ki egyszer, hidd el, nem fogsz csalódni a paleo rakott cukkiniben!
Paleo rakott cukkini hozzávalók:
- 320 g hagyma
- 1,25 kg cukkini
- 80 dkg darált hús (sertés vagy sertés és marha vegyesen)
- 2,5 ek. útifű maghéj (16 g)
- 3 ek. passzírozott paradicsom (50 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. őrölt édeskömény
- 1 tk. szárított zsálya
- 1 tk. szárított petrezselyem
- 1/4 tk. pirospaprika
- 1/8 tk. őrölt bors
- 1,5 tk só (8 g) + a cukkinire
- 2 ek. zsír
- 6 dkg reszelt parmezán
- bors
Paleo rakott cukkini recept
1.A paleo rakott cukkini elkészítéséhez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a 320 g hagymát és a 3 gerezd fokhagymát, vágd 6-8 mm-es karikákra az 1,25 kg cukkinit. Melegítsd elő a sütőt 180 fok légkeverésre vagy 200 fok normál fokozatra.
2. 2 ek. zsírban vagy olajban párold közepes lángon a hagymát 7-8 percig. Inkább puhuljon mint piruljon, de egy pici színe lehet.
3. Add hozzá a fokhagymát és az 1 tk. őrölt édesköményt, keverd el és pirítsd még egy percig.
4. Add hozzá a 80 dkg darált húst, és időnként megkeverve pirítsd nagy lángon 10-12 percig, amíg teljesen lepirul.
Ez a rakott cukkini sertéshúsból vagy vegyesen sertés- és marhahúsból finom. Az édeskömény és a zsálya a legjobb kísérői a sertésnek.
5. Ízesítsd a további fűszerekkel: só, zsálya, szárított petrezselyem, pirospaprika, bors.
6. Add hozzá a 2,5 ek. útifű maghéjat és a 3 ek. passzírozott paradicsomot. Keverd el és főzd egy percig, amíg besűrűsödik, majd zárd el a lángot alatta.
7. A felkarikázott cukkinit egy nagy serpenyőben két adagban, 1/4-1/4 ek. zsírban, nagy lángon pirítsd ízlés szerint, időnként megforgatva.
Az igazán paleo konyha nem puhítja túl a zöldségeket, akár 5 perc is elég lehet. Ha viszont puhán szereted, akkor 10-15 perc alatt lesz kész. A sütőben már nem fog sokat puhulni.
8. Egy tepsiben rétegezd a rakott cukkinit: először a cukkini fele, rá a hús fele, majd a cukkini és végül a hús másik fele. A cukkini rétegeket ízlés szerint sózd és borsozd. Szórd meg az egészet a reszelt parmezánnal, és tedd be a sütőbe.
9. 20 perc alatt süsd készre. A sütőből kivéve hagyd pihenni 10 percig, és tálald melegen!
A recept eredetileg a kemenytojas.com gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.