Cukkinivel tekert csirkemell nyárson

cukkinivel tekert csirkemell nyárson

Ez a cukkinivel tekert csirkemell nyárson készíthető el legkönnyebben, így biztosan nem csúsznak szét a csinos kis csigákká tekert hozzávalók, és a végeredmény is mutatós lesz.

Kedvelt nyári fogás lehet, grillezéshez is kiváló, de mivel már egész télen kapható cukkini a boltokban, így télen is elkészíthetjük, akár mutatós vendégváró ételként is.

Készülhet egy egyszerű serpenyőben, de akár a sütőben, elektromos serpenyőben vagy a szabadban grillrácson is.

Cukkinivel tekert csirkemell nyárson hozzávalók:

  • 2 nagy csirkemell
  • 1 salátacukkini (zsenge cukkini)
  • csirkefűszer (ízlés szerint, elhagyható)
  • zsiradék a sütéshez
  • bambusznyársak vagy fém nyársak

Cukkinivel tekert csirkemell nyárson elkészítése

1. A bambusznyársakat áztassuk hideg vízbe. A fém nyársakat kenjük le vékonyan valamilyen zsiradékkal.

2. A csirkemelleket szeleteljük fel vékonyan, szükség esetén egy picit ki is klopfolhatjuk, majd sózzuk meg vagy ízlés szerint csirkefűszerrel szórjuk meg a szeleteket.

3. A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a két végét, majd vágjuk nagyon vékony szeletekre hosszában és enyhén sózzuk meg, hogy kicsit megpuhuljanak. (A cukkinikat ne hámozzuk meg.)

4. A csirkemell tekercsek elkészítéséhez két módszer közül választhatunk. Az egyik módszer szerint a kiterített csirkemellszeletekre cukkiniszeleteket fektetünk, feltekerjük, majd a tekercs szélességétől függően átszúrjuk 2-3-4 nyárssal, végül a nyársak között felszeleteljük a tekercset, hogy vékony csigákat kapjunk, melyek mindegyikét egy nyárs tartja összetekerve. A nyárson a csigákat hátrébb húzzuk, hogy a következő ilyen adagoknak is maradjon hely a nyárson.
A másik módszer szerint a csirkemelleket és cukkiniket is nagyjából 1,5-2 centis csíkokra vágjuk, a csirkemellcsíkokra cukkinicsíkokat fektetünk, és egyesével feltekerjük a csigákat, majd ráhúzzuk a nyársra.

5. Ha az összes csirkemelles, cukkinis csigát felhúztuk a nyársakra (nyársanként kb. 4-5 darab csigával számoljunk), kezdhetjük a sütést.

6. Hevítsünk zsiradékot egy serpenyőben, majd helyezzük bele a húsnyársakat. Erős lángon adjunk nekik kis színt, majd félrehúzott fedő alatt, időnként megforgatva, süssük készre, ügyelve, nehogy megégjenek, végül süssük zsírjára (amíg elpárolog a nedvesség, amit engedett), és adjunk neki még egy kis színt.

Ha sütőben sütnénk, az előpirított nyársakat tegyük át egy zsiradékkal kikent tepsibe, amit fedjünk le alufóliával, 10-15 perc múlva fordítsuk meg a nyársakat, majd süssük készre. A sütés végén szükség esetén kissé pirítsuk meg a húsokat. (A sütés végi pirítást óvatosan végezzük, nehogy megégjen vagy nagyon kiszáradjon a csirkemell.)

7. Ha grillen sütjük, kenjük le a nyársakat zsiradékkal és helyezzük a grillrácsra, mindkét oldalukat süssük meg.

8. Ízlés szerint a nyársakra olvaszthatunk egy kevés sajtot is. Párolt vagy sült, grillezett zöldségekkel, rizzsel, burgonyával, salátával tálaljuk.

A recept eredetileg az olcsoetelrecept.hu gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.

Tetszett a recept? Oszd meg másokkal is!
Összegzés
recipe image
Recept neve
Cukkinivel tekert csirkemell nyárson
Közzétéve
Teljes elkészítési idő