Ha egy vega töltött cukkini receptet keresel hús nélkül, próbáldki a zöldséggel sajttal töltött cukknit. Ízletes zöldséges fogás, de akár köretként is tálalható húsok mellé.
Zöldséggel sajttal töltött cukkini hozzávalók:
- 1 db cukkini (kb. 45 dkg)
- 15 dkg sárgarépa
- 1/2 db kaliforniai paprika
- 1 szál halványító zeller
- 2 db kelkáposzta levél
- 1 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 10 dkg mozzarella
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál toscana fűszerkeverék
- só
- bors
- 0,5 dl olívaolaj
Zöldséggel sajttal töltött cukkini elkészítése:
1.Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét, és hosszában vágd félbe. Egy kanállal vájd ki a cukkini magos részét, és sózd meg.
2. Készítsd elő a zöldségeket a töltelékhez. Kis darabokra kell őket vágni, hogy könnyen be lehessen majd tölteni. Vágd fel kb. fél cm-es kockákra a sárgarépát, zellert, kaliforniai paprikát.
3. A kelkáposzta leveléből vágd ki a vastag eret, és csíkozd fel a levelet.
4. Aprítsd fel a fokhagymát.
5. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és tedd bele a felkockázott sárgarépát és szárzellert, és pirítsd kicsit.
6. Add hozzá a kaliforniai paprikát, és pirítsd tovább.
7. Add a zöldségekhez a kelkáposztát, fokhagymát, pirítsd kicsit, majd öntsd fel a passatával és két evőkanállal vízzel. Fűszerezd sóval, borssal és a toscana fűszerkeverékkel. Keverd át és alacsony lángon párold puhára úgy, hogy a leve is besűrűsödjön.
8. Reszeld le a mozzarella sajtot.
9. Kanalazd a zöldséges tölteléket a cukkini hajókba.
10. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal.
11. Tedd a zöldséggel sajttal töltött cukkiniket 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig. Ennyi idő alatt a cukkini is megpuhul és a sajt is megolvad a tetején.