A sajtos cukkinigolyót főfogásként is fogyaszthatod, például rántott cukkini helyett, vagy nagyszerű feltét lehet belőle, bármilyen főzelékhez megállja a helyét. Csak úgy magában is nagyon jó csemege például uzsonnára, de kínálhatunk mellé mártogatóst is.
Sajtos cukkinigolyó hozzávalók:
- kb. 50-60 dkg cukkini (tisztított mennyiség)
- 1 tojás
- kb. 10 dkg reszelt (kemény) sajt
- só
- őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma vagy 1 kk. fokhagymakrém
- kevés zsemlemorzsa vagy liszt
panírozáshoz
- liszt
- zsemlemorzsa
- tojás
olaj a sütéshez
Sajtos cukkinigolyó elkészítése:
1. A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a két végét. Ha már nem túl zsenge, távolítsuk el a magokat is, a zsenge, még kifejletlen magokat benne is hagyhatjuk. Ha zsenge a héja (bele tudjuk nyomni a körmünket), nem szükséges meghámozni, így mutatósabb lesz a végeredmény is. Reszeljük le a cukkinit. (Ilyen formában lesz szükségünk a receptben megadott mennyiségre.)
2. Sózzuk le a cukkinit, és hagyjuk állni 20-25 percet, majd csavarjuk ki belőle a nedvességet.
3. Amíg áll a cukkini, előkészíthetjük a többi hozzávalót, reszeljük le a sajtot, tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát, készítsük elő a panírozás, illetve a sütés hozzávalóit.
4. A kinyomkodott cukkinit keverjük össze a tojással, liszttel vagy zsemlemorzsával, illetve ízesítsük őrölt borssal, zúzott fokhagymával és tegyünk még hozzá egy nagyon kevés sót. (Mivel a cukkinit lesóztuk, így már csak a hozzáadott tojás és a liszt sózására van szükség.)
5. A cukkinis, sajtos keverékből formázzunk kb. diónyi golyókat, ebből a mennyiségből nagyjából 14-16 golyó lesz. Mindegyiket panírozzuk be szokás szerint, először forgassuk meg a lisztben, majd a jól felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.
6. A felforrósított olajban közepes lángon süssük meg a cukkinigolyók minden oldalát, ha szép aranybarnára sültek a golyók, csepegtessük le őket, és még forrón tálaljuk.
A recept eredetileg az olcsoetelreceptek.hu weboldalon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.