cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Házi bodzaszörp

hazi bodzaszörp

Nincs finomabb a házi készítésű bodzaszörpnél! Ha magunk készítjük, pontosan tudjuk, hogy mi került bele, nagyon jó érzés, mikor élvezhetjük a munkánk eredményét, és a barátokat is lenyűgőzhetjük. Ez a bodzaszörp nyírfacukorral készül, így kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha hagyományos cukorral készülne, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Házi bodzaszörp hozzávalók:

Elkészítés:

A vizet felfőzzük a citromsavval. Ha a víz kihűlt, leöntjük a bodzavirágokat és hozzáadunk 5-6 db szeletekre vágott Bio citromot. Hagyjuk állni 24 órán át, időnként megkevergetjük.

24 óra elteltével leszűrjük, a virágokból alaposan kifacsarjuk a levet és hozzáadunk 2-2,5 kg nyírfacukrot – xylitolt. A szörpöt nem főzzük – csak felmelegítjük és félretesszük.

A még forró bodzaszörpöt üvegekbe öntjük és törlőkendő, vagy más takaró alatt hagyjuk kihűlni. Befőttesüvegekbe is önthetjük, melyeket fejjel lefelé fordítunk úgy kb. fél órára, és ezzel konzerváljuk a szörpöt.

A nem konzervált szörpöt hűtőszekrényben kell tárolni.

A bodzaszörp mellett a csipkebogyó szörp is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 150 g csipkebogyó
  • 500 ml víz
  • 400 g cukor

Szükséges eszközök: robotgép, konyhai mérleg, serpenyő, géz, tölcsér, mérőedény és zárókupakkal ellátott üvegek a szörp tárolásához.

Csipkebogyó szörp elkészítése:

A megtisztított csipkebogyókat összemixeljük a robotgép segítségével. Az összemixelt keveréket a serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és nagyjából 10 percig forraljuk. Ezután az edényt félrerakjuk, letakarjuk fedővel és hagyjuk egy órát állni. A lehűlés után a masszát leszűrjük a mérőedénybe a tölcséren keresztül, melyet gézzel kibéleltünk, így garantáljuk a nagyobb részecskék kiszűrését. A lemért folyadékmennyiséget visszaöntjük a serpenyőbe. Ehhez, a már tiszta keverékhez, hozzáadunk minden 100 ml folyadék után 100 gramm cukrot. Lassú tűzön ismét főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Majd a serpenyőt félrehúzzuk, hogy a szörp kihűljön.

A kihűlt szörpöt már csak üvegekbe öntjük és hűvös, sötét helyen tároljuk. Az így elkészített szörpök nagyszerű vitaminforrások lehetnek a friss termés szezonján kívüli időben is, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.

Amikor nem jutunk hozzá a kertből elég vitaminhoz

Vitaminok és ásványi anyagok  megfelelő mennyiségű fogyasztására egész évben szüksége van a szervezetünknek. A vitaminok erősítik az immunrendszert, és hozzásegítenek a betegségek elkerüléséhez.

Gondoskodj immunrendszeredről

Figyelj a vitaminbevitelre, és adj meg testednek mindent, amit megérdemel. Ha már megbetegszünk, akkor erősebb gyógyszereket, antibiotikumokat kell szedni, de ezt jobb elkerülni, hiszen senki nem szeret beteg lenni. Ezért is fontos a rendszeres és megfelelő vitamin fogyasztás.

További biotermékek beszerezhetők a NaMaximum webáruházból

Array
Összegzés
recipe image
Recept neve
Házi bodzaszörp
Közzétéve
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!