cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Minden, amit az étkészletek kiválasztásáról tudnod kell

teríték

A gyakran vendégeket fogadók tudják, hogy a megfelelő tálalás bizony fontos része a vendéglátásnak. Az ételek minősége mellett tehát a megfelelő étkészletre és annak helyes elhelyezésére és használatára is érdemes hangsúlyt fektetnünk.

Alapvető információk

Kezdésként, vannak olyan alapszabályok, melyeket mindenkinek illik tudnia. Ezek közé tartozik többek között az evőeszközök megfelelő sorrendben és a tányér megfelelő oldalán való elhelyezése. A villa a tányér bal oldalán, míg a kés és a kanál a jobb oldalán kerül elhelyezésre. A főételhez felszolgált egyéb ételek (kenyér, saláta) a tányér bal oldalán, a poharak pedig a jobb oldalán helyezkednek el. Desszert esetén pedig az ahhoz használt kanalat a tányér felett helyezzük el.

Étkészlet stílusok

Az étkészletekkel – a megfelelő elhelyezés mellett – vacsorád stílusát is jelentősen emelheted. Ezt anélkül is megteheted, hogy luxus stílust választasz. Hiszen a megfelelően összeválogatott darabok önmagukban is elegáns összhatást eredményeznek majd.

Leggyakrabban modern és a hagyományos stílusú étkészletekkel találkozhatunk az üzletek kínálatában. Érdekesség, hogy a mai napig a fehér szín dominál az étkészletek esetében. A stílus tehát nem eltérő, esetleg hivalkodó színekben jelenik meg, hanem a tányérok mintázatában találjuk az eltérést. A hagyományos szettek gyakran virágmintával dekoráltak, míg a modern darabokat sokszor minimális dekorációval látják el.

Amennyiben nincs egységes készleted otthon, igyekezz hasonló mintát és színeket választani. Valamint érdemes a tényérok és poharak stílusát is összehangolni.

Egy jó minőségű terítő, valamint minőségi szalvéták szintén sokat emelnek majd asztalod összhatásán. Igyekezz ezek kiválasztásakor ne túl sok színt keverni. A fehér a mai napig az egyik legnépszerűbb választás, ezzel tehát semmiképp nem nyúlhatsz mellé. Ma már számos konyhai blog található meg, melyek remek ötleteket adhatnak asztalterítés témában.

A fotó forrása: Mihai Simonia – stock.adobe.com

Array
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!