A csirke baszk módra egy szaftos, zöldséges étel, mondhatni a magyar paprikás csirke egzotikus változata. A legjellegzetesebb alapanyaga a paprika, ezt most cukkinivel egészítettem ki. Akár köret nélkül is lehet fogyasztani a baszk csirkét, és úgy egy szénhidrát szegény, diétás fogás lehet belőle.
Ez a recept egész csirkéből készült, de használhatsz csak csirkecombokat is.
Baszk csirke hozzávalók:
- 1 db konyhakész csirke
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 db közepes zsenge cukkini (kb. 40 dkg)
- 15 dkg chorizo vagy magyar paprikás kolbász
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg koktélparadicsom
- só
- frissen őrölt bors
- 2 nagy ág kakukkfű
- bazsalikom
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 2 dl száraz fehérbor vagy alaplé
Baszk csirke elkészítése:
1.Darabold fel a csirkét. A combokat vágd félbe, vágd le a szárnyakat, a mellét vágd félbe, majd negyedbe. Sózd és borsozd a csirke darabokat. A farhátat nem használtam, abból leves készült.
2. Karikázd fel a kolbászt.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
4. Csíkozd fel a kaliforniai paprikát, és darabold fel a paradicsomot.
5. A kolbász karikákat tedd egy edénybe, és olvaszd ki a zsírját, majd vedd ki az edényből és tedd félre.
6. A kolbász zsírjában pirítsd meg a csirke darabokat. Ha nem lenne elég a zsiradék, pótold sertészsírral. Ezt csinálhatod több részletben, ha nem férnek el egyszerre.
7. Vedd ki és tedd félre az elősütött csirke darabokat.
8. Tedd a zsiradékba a felaprított vöröshagymát, fokhagymát és kaliforniai paprikát és dinszteld meg.
9. Add hozzá a paradicsomot, öntsd fel a borral, és add hozzá a kakukkfüvet és bazsalikomot.
10. Tedd vissza az edénybe az elősütött csirke darabokat és a kolbászt.
11. Főzd alacsony lángon, 15-20 percig.
12. Közben karikázd fel a cukkinit, ha nagyobb az átmérője, akkor a karikákat félbe vághatod.
13. Add a cukkinit és a fűszerpaprikát is a baszk csirkéhez, keverd el, és főzd még pár percig.