Bakonyi csirkeragu az egyik kedvenc magyaros ételem. Eredetileg gombával készül, de újragondoltam, és a gombát lecseréltem cukkinire, mondhatni ez egy nyári bakonyi csirkeragu. Füstölt szalonnát is szoktak belerakni, ez nálam most kimaradt, de ha szeretnél füstölt ízt bele, használj részben füstölt fűszerpaprikát.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 25 dkg csirkemell
- 25 dkg cukkini
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- bors
- 0,5 dl olaj vagy zsír
Bakonyi csirkeragu újragondolva elkészítése:
1.Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Készítsd elő a többi alapanyagot:
- aprítsd fel a vöröshagymát
- aprítsd fel a fokhagymát
- kockázd fel a paradicsomot
- kockázd fel a paprikát
- darabold fel a cukkinit
3. Melegítsd fel az zsiradékot egy serpenyőben, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add a hagymához a felkockázott paprikát és pirítsd meg kicsit.
5. Add hozzá a paradicsomot és a fokhagymát párold őket együtt pár percig.
6. Öntsd fel kb. fél dl vízzel, és főzd tovább, míg a folyadék el nem párolog, így az alap jó krémes lesz.
7. Add hozzá a csirkemell csíkokat, és pirítsd fehéredésig.
8. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a fűszerpaprikát és öntsd fel annyi vízzel, hogy a húst épphogy ellepje.
9. Főzd kb. 10 percig, majd add hozzá a feldarabolt cukkinit, és főzd tovább, míg a cukkini is meg nem puhul. Ehhez nem kell sok idő.
10. Keverd csomómentesre a tejfölt a liszttel. Keverj hozzá egy keveset a szaftból, majd öntsd a tejfölös habarást a serpenyőbe. Keverd el, és forrald össze.
11. Kóstold meg, és ha szükséges sózd és borsozd.
A bakonyi csirkeraguhoz jól illik a galuska, tarhonya, főtt tészta, párolt rizs.