Töltött cukkini csirkemellel és zöldségekkel töltve.
Töltött cukkini csirkemellel hozzávalók:
- 2 db közepes méretű cukkini (kb 30 dkb/db)
- 5 dkg barna rizs
- 6 dkg csirkemell (lehet maradék grillcsirkét is használni)
- fél kaliforniai paprika
- 1 dl passzírozott paradicsom (passsata)
- 1 db hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- reszelt sajt ízlés szerint
- olíva olaj
- só, bors, bazsalikom
Töltött cukkini csirkemellel elkészítése:
1. Főzd meg a barna rizst.
2. A csirkemellet vágd kb. 1×1 cm-es kockákra, sózd, borsozd és tedd félre állni.
3. A cukkiniket hosszában vágd félbe és egy kanál segítségével vájd ki a belsejüket. A mélyedést kend meg vékonyan olívaolajjal, majd sózd és borsozd.
4. Aprítsd fel a hagymát, és kockázd fel a kaliforniai paprikát és a cukkini belsejét.
5. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, tedd bele a csirkemell kockákat, és süsd meg, majd vedd ki a serpenyőből.
6. Tedd a serpenyőbe hagymát, sózd meg, és párold meg. Ha szükséges pótold az olívaolajat.
7. Ha a hagyma üvegesre párolódott, add hozzá a kaliforniai paprikát és a fokhagymát.
8. Végül add a zöldségekhez a cukkini belsejét, sózd és borsozd.
9. Ezt követően tedd vissza a csirkét a serpenyőbe, és forgasd össze a zöldségekkel.
10. Add a csirkés raguhoz a passzírozott paradicsomot (passata-t) bazsalikomot, majd forrald össze.
11. Keverd a paradicsomos raguhoz a már megfőtt barna rizst is. Ha nem elég szaftos, adhatsz még hozzá kis passzírozott paradicsomot.
12. Tedd a cukkiniket üresen 180 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre, és süsd elő őket.
13. Elősütés után töltsd meg a cukkini hajókat a töltelékkel és szórd meg a tetejüket reszelt sajttal.
14. Tedd a töltött cukkiniket a sütőbe 15-20 percre, míg szépen meg nem pirulnak.