Hagyományos rakott cukkini darált hússal és rizzsel egy kis csavarral, hogy a töltelék igazán szaftos legyen, és a cukkini ne áztassa el az ételt.
Rakott cukkini darált hússal hozzávalók:
- 35 dkg zsenge cukkini
- 25 dkg darálthús
- 7 dkg rizs
- 1 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 dl tejföl
- 2 dkg füstölt sajt
- olívaolaj
Rakott cukkini darált hússal elkészítése:
1.Főzd meg a rizst.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Melegíts egy kevés olajat egy serpenyőben, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add a hagymához a darált húst és fokhagymát, sózd és borsozd, és időnként kevergetve pirítsd meg.
5. Ha a darált hús elfőtte a levét, add hozzá a passzírozott paradicsomot, főzd még egy-két percig, majd tedd félre hűlni.
6. Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét, és karikázd fel kb. 3-4 mm vastagon, és sózd be kicsit.
7. Melegíts egy kevés olívaolajat egy grill vagy sima serpenyőben, és pirítsd meg a cukkini karikák mindkét oldalát, de előtte mindegyiket töröld meg egy papírtörlővel, mert a sótól vizet fognak ereszteni. Az elősütésre két dolog miatt van szükség. Egyrészt a cukkininek nagyon magas a víztartalma, és ha ezt a lépést kihagyod, akkor könnyen eláztathatja az ételt. Másfelől meg a pirítástól cukkini íze sokkal karakteresebb lesz.
8. Keverd össze a főtt rizst a langyosra hűlt darált hússal, így elkészül a rakott cukkini tölteléke, már csak össze kell állítani.
9. Egy tűzálló tál alját rakd ki az elősütött cukkinivel.
10. Kanalazd rá a darálthúsos, rizses tölteléket.
11. A tetejét is rakd ki cukkini karikákkal.
12. Keverd össze a lereszelt füstölt sajtot a tejföllel, és kend a rakott cukkini tetejére.
13. Tedd a rakott cukkinit 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20-25 percig.
14. Tálalás előtt pihentesd pár percig, úgy könnyebb szeletelni.