Kiváló nyári étel ez a cukkinis csirkemell sárgarépával, tejszínnel. A tejszín nem nyomja el a zöldségeket, viszont nagyon jó ízt ad neki, miközben az egész könnyed marad.
Akár további köret nélkül is fogyasztható, a cukkinivel és a sárgarépával ez a csirkemell teljes értékű étel.
Hozzávalók – Cukkinis csirkemell recept sárgarépával, tejszínnel
- 4 db fél csirkemell (kb. 1 kg)
- 2 nagyobb sárgarépa (kb. 20-25 dkg)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb cukkini (kb. 25-30 dkg)
- 1 ek. provence-i fűszerkeverék
- 1/2 tk. pirospaprika
- 2-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 2,5 dl tejszín
- 3 ek. olívaolaj
- Só
- Bors
Recept – Cukkinis csirkemell recept sárgarépával, tejszínnel
1.Először tisztítsd meg a csirkemellet, és vágd ízlés szerint 2-3 szeletbe. Sózd és borsozd.
2. A sárgarépát és a cukkinit vágd föl csíkokba, aprítsd fel a fokhagymát.
3. Egy nagyobb serpenyőben pirítsd közepes lángon a csirkemelleket 2 ek. olívaolajban 6+6 percig mindkét oldalán. Ha kész, vedd ki egy tányérra.
4. Ugyanabba a serpenyőbe önts még 1 ek. olívaolajat, add hozzá a répát és a cukkinit. Így a zöldségek a csirkemell ízét is átveszik.
5. Pirítsd közepes-nagy lángon, időnként forgatva 3 percig.
6. 3 perc után add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.
7. 1 perc után adj hozzá ízlés szerint őrölt borsot és a provence-i fűszerkeveréket.
8. Még egy percig forgasd az egészet nagy lángon.
9. Vedd le a tűzről, öntsd bele a tejszínt és keverd el.
10. Add hozzá a paprikát, keverd el azzal is, és tedd vissza a tűzre.
11. Forrald be, majd tedd bele a csirkemelleket.
12. 5 percig közepes lángon főzd még, a csirkemelleket egyszer-kétszer megforgatva, hogy jobban átvegyék a cukkinis szósz ízét.
A recept eredetileg a kemenytojas.com gasztroblogon jelent meg, és a szerző engedélyével lett publikálva.