A hagyományos, krumplis tócsni is nagyon finom, de a zöldséges tócsni vagy zöldséges lapcsánka is legalább olyan ízletes és még egészségesebb is. Finom, ropogós, ízletes és olcsó, gyors finomság.
Zöldséges tócsni hozzávalók:
- 4 db közepesen nagy burgonya
- 1 db nagy répa kb 20 dkg-os
- 1 db közepes cukkini
- 1-2 gerezd fokhagyma
- bors, ízlés szerint és 1 teáskanál fűszerpaprika – elhagyható
- 1-2 teáskanál só, ízlés szerint
- 2 db tojás
- kb. 10-12 evőkanál liszt – lehet gluténmentes is, vagy zabkorpát, zabpelyhet is keverhetünk bele. (én kukorica liszt és zabpehely liszt keverékét valamint zabkorpát tettem bele)
- 2 evőkanál szezámmag ízlés szerint
Zöldséges tócsni elkészítése:
1. Reszeld le a zöldségeket egy nagy lyukú reszelőn egy mélyebb, nagyobb tálba, és sózd meg. Hagyd állni pár percig, majd nyomkodd ki a levét.
2. A kinyomkodott zöldségekhez keverd hozzá a reszelt fokhagymát, sót, ha kell mg, borsot, lisztet és az egész tojásokat, valamint a szezámmagot. Keverd össze egy fakanállal.
3. Melegíts olajat egy serpenyőben, hasonlóan mint a bundáskenyér sütésénél.
4. Helyezz egy kanál segítségével közepes halmokat a serpenyőbe, és lapítsd le a fakanál vagy egy evőkanál segítségével, hogy a közepe ne legyen túl vastag, és mindenhol ropogósra süljön.
5. Közepes lángon süsd ropogósra mindkét felét pár perc alatt. Tedd papírszalvétára, hogy a felesleges zsiradékot felitassa. Önmagában vagy tejföllel fogyaszd.
Sütőben is készítheted, akkor diétásabb lesz. Ilyenkor a krumplis reszelékbe 1.2 evőkanál olajat kell rakni, és sütőpapíron megsütni. Ha liszt nélkül szeretnéd készíteni, akkor kókuszzsírral kikent muffin formában süsd meg.
A recept eredetileg a mesinasi.hu gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.