A carbonara spagetti, azaz szénégető spagetti az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel, amit fel lehet dobni cukkinivel. Így készül a cukkinis carbonara spagetti.
Az eredeti carbonara spagetti jellegzetessége, hogy a carbonara szósz nem tejszínnel, ahogy sokan gondolják Magyarországon, hanem tojással, parmezánnal és a tészta főzővizével készül.
Az eredeti carbonara másik jellegzetes hozzávalója a pancetta, azaz szalonna. A cukkinis carbonarat húsmentesre készítettem, így a szalonna kimaradt, de lehet hozzá azt is adni.
Hozzávalók:
- 35 dkg spagetti tészta
- 2 db cukkini (kb. 50 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojássárgája (nagy méretű)
- 5 dkg parmezán reszelve
- só
- frissen őrölt bors
- extraszűz olívaolaj
Cukkinis carbonara recept:
1 Mosd meg a zsenge cukkinit, vágd le a két végét, és szeleteld félkör alakúra.
2. Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgákat tedd egy tálba. A fehérjékre nem lesz szükség.
3. Fűszerezd a tojássárgákat sóval, frissen őrölt borssal, és keverd hozzá a reszelt parmezánt.
4. Higítsd fel egy kevés, max fél deci vízzel.
5. Most egy kis logisztikára lesz szükség, meg kell főzni a spagettit, és megsütni a cukkinit úgy, hogy nagyjából egyszerre készüljenek el.
6. Forrald fel a vizet a tészta főzéséhez, ha felforrt sózd meg, és tedd bele a spagettit.
7. Egy akkora serpenyőben, amibe majd a spagetti is belefér, melegítsd fel az olívaolajat, és süsd meg rajta a felaprított fokhagymát és a cukkini szeleteket.
8. Ha megfőtt a spagetti, szűrd le. Nagyon fontos, hogy ne főzd túl a tésztát, csak al dente-re. A csomagoláson mindig feltüntetik az adott tészta főzési idejét.
9. Tedd a leszűrt spagetti tésztát a serpenyőbe, és keverd össze a cukkini szeletekkel.
10. Add a tésztához a carbonara szószt (tojássárgáját a sajttal) és keverd jól össze. Ne legyen túl forró a tészta, mert akkor nem tésztaszósz, hanem rántotta lesz a tojásból.
11. A cukkinis carbonara spagettit tálaláskor szórd meg reszelt parmezán sajttal és frissen őrölt borssal.