A spanyolok egyik jellegzetes étele az úgynevezett Tortilla española (spanyol tortilla), ami eredetileg egy krumplis omlett, de rengeteg változata létezik, más zöldségekkel is lehet készíteni, mint például a cukkini. Így készül a cukkinis omlett spanyol módra!
Cukkinis omlett hozzávalók:
- 40 dkg cukkini
- 6 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- só, bors
- olívaolaj, ha paleósra szeretnéd, kókuszzsír
Cukkinis omlett elkészítése:
1.Mosd meg a cukkinit, és szeleteld kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra.
2. Pucold meg a hagymát és aprítsd fel.
3. Egy serpenyőben melegíts egy kevés olívaolajat, és a cukkinit pirítsd meg. Ne tegyél egyszerre túl sok cukkinit a serpenyőbe, hogy legyen helyük pirulni, inkább több részleten végezd ezt a műveletet. Fontos, hogy ne süsd túl a cukkini kockákat, roppanósak maradjanak, csak kapjanak egy kis színt. Ha elkészültél az összes cukkinivel, vedd ki őket a serpenyőből, rakd félre és papírtörlő segítségével itasd le róla a felesleges olajat.
4. Ha szükséges, pótold az olajat a serpenyőben, tedd bele a hagymát, sózd meg és alacsony-közepes lángon párold puhára a hagymát.
5. Amíg a hagyma puhul, egy tálba törd fel a tojásokat, sózd meg, borsozd meg és habard el. Majd add a tojáshoz a cukkini kockákat és keverd össze.
6. Öntsd a tojásos cukkinit a serpenyőbe a hagymára és egyengesd el, hogy egyenletesen elterüljön a massza a serpenyőben. Süsd kb. 5 percig, míg az alja meg nem sül.
7. Ha az alja már megsült, akkor egy spatula segítségével lazítsd meg a szélét. Vegyél egy lapostányért, ami nagyobb, mint a serpenyő, tedd a tányért a serpenyőre, és egy határozott mozdulattal fordítsd meg, hogy a cukkinis omlett a tányérba kerüljön.
8. Önts egy kevés olajat a serpenyőbe, hogyha visszateszed sülni a másik oldalát, ne ragadjon le, és csúsztasd a cukkinis omlettet vissza a serpenyőbe a nyers oldalával lefelé.
9. Süsd méb kb. 5 percig, majd egy tényér segítségével borítsd ki a serpenyőből. Ha esetleg kicsit szétesik ne aggódj, mert úgyis nagyon finom.
A cukkinis omlettet langyosan és hidegen is lehet fogyasztani, akár csomagolni is lehet tízóraira vagy uzsonnára, és vendégvárónak is kiváló partykra.