Csőben sült cukkini, krémes, fokhagymás cukkini egytálétel, amit főételként vagy köretként is fogyaszthatsz.
Csőben sült cukkini – cukkini gratin hozzávalók:
- 45 dkg cukkini
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Csőben sült cukkini elkészítése:
1.A cukkinit szeleteld fel 2-3 mm-es karikákra. Sózd be, tedd egy szűrőbe, vagy egy sima tálba, és hagyd állni 15 percet. Ha szűrőbe rakod, akkor a víz, amit a cukkini ereszt le tud csöpögni.
2. Reszeld le a sajtot.
3. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
4. Vágd félbe a fokhagyma gerezdet, és dörzsöld be vele egy sütőtál alját.
5. Reszeld le a fokhagymát, add a tejszínhez, sózd és borsozd.
6. A cukkini a sótól levet fog ereszteni. A nedvességet töröld le a cukkini karikákról, hogy ne áztassák el az ételt.
7. Helyezd sorban egymás mellé a cukkini karikákat a tálba. Ha a cukkinik felét beraktad, szórd meg a reszelt sajt felével, majd helyezd a maradék cukkini karikát is a tálba.
8. Öntsd a fokhagymás tejszínt a cukkinire.
9. Szórd meg a cukkini gratin tetejét a maradék reszelt sajttal.
10. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig és már kész is a csőben sült cukkini!