cukkinis ételek, cukkini receptek képekkel

Cukkini ültetése cserépbe – 6 hasznos tipp

cukkini ültetése cserépbe

Cukkinit akár otthon a balkonon egy cserépben is nevelhetünk, és akkor saját terméssel tudjuk ellátni nyáron a családot. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amiket a cukkini cserépbe ültetéséről tudni érdemes.

Cukkini ültetése cserépbe – 6 hasznos tipp

Kezdő kertészek is bátran belevághatnak a cukkini otthoni termesztésébe, az alábbi lépések követésével.

1 Keress egy napfényes helyet a cukkininek

A cukkini ültetése előtt át kell gondolni, hogy hol tudjuk a cukkinit elhelyezni. A cukkininek sok napfényre van szüksége, a legideálisabb, ha napi 10 órát éri a nap, de minimum napi 6 óra napsütésre szüksége van. Ha az erkélyeden, kertedben nincs ilyen hely, akkor inkább más zöldség termesztésével próbálkozz.

2. Válassz egy nagy cserepet vagy balkonládát

Legalább 30 centiméter mély és 45 centiméter széles cserépre vagy balkonládára lesz szükség. A cukkininek sok helyre van szüksége, ezt vedd számításba, minél nagyobb az ültetőedény, annál jobb.

Az ültetőládát jó minőségű virágfölddel, vagy komposzttal töltsd fel, hogy legyen elég tápanyag a cukkini fejlődéséhez.

3. Palántát ültess a cserépbe

Cukkinit lehet úgy is termeszteni, ha a magot veted el, de egyszerűbb és biztosabb a végeredmény, ha palántát vásárolsz, és azt ülteteted át a cserépbe. Ahogy írtuk korábban, a cukkini nagyon szereti a napot, a meleget, a hideget viszont rosszul tűri. Ezért csak a fagyveszélyek elmúlta után szabad kirakni őket a szabadba.

Ha mégis hidegebbre fordulna az idő, akkor a cukkinit meg kell védeni, például ha éjszakára beviszed a lakásba, vagy ha letakarod.

4. Öntözd rendszeresen

A cukkininek sok vízre és tápanyagra van szüksége, ezért fontos a rendszeres és bőséges locsolás, főleg mikor beköszönt a kánikula.

5. Ültess a közelébe virágokat

Ahogy az aranykalászos gazda tanfolyam tananyagában is szerepel, a tökfélék hím- és női virágokat hoznak létre, és a termés kialakításához rovarokra van szükség, amelyek a pollent a két nem között terjesztik. A cserép mellett elhelyezett virágok, mint például a levendula vagy a menta, segítenek odavonzani a rovarokat így elősegítik a beporzást.

6. Szüretelj rendszeresen

A cukkini az egyik legtöbbet adó zöldség, ha elegendő a napsütés, és megfelelő a gondozása, akkor ontani fogja magából a termést. A cukkinit érdemes leszedni, amikor 20-30 centiméteresre nő, mert ekkor a legfinomabb. Ha hagyjuk túl nagyra nőni, akkor a magjai is nagyok lesznek, a héja is megvastagszik, és a cserépben amúgy sem férnek el az óriáscukkinik. De akár a cukkini virágát is felhasználhatjuk, vagy ha igazán zsenge cukkinire vágyunk, akkor bébi cukkiniként szüretelhetjük.

Array
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!