Az egyik legegyszerűbb módja a cukkini tartósításának, ha lefagyasztjuk. Mire kell figyelni a cukkini fagyasztása során? Összeszedtük a legfontosabb szempontokat.
Le lehet-e fagyasztani a cukkinit?
Az első kérdés, ami felmerülhet, hogy egyáltalán lefagyasztható-e a cukkini és a válasz igen, a cukkinit le lehet fagyasztani. A boltok hűtőpultjaiban lehet fagyasztott cukkinivel, vagy zöldségkeverékkel találkozni, amiben van cukkini, ez is jól mutatja, hogy fagyasztható a cukkini, és házilag is meg tudjuk csinálni.
Miért érdemes a cukkinit lefagyasztani?
Ha valaki olyan szerencsés, hogy saját kertjében termesztett cukkinit, és olyan bőséges a termés, hogy nem tudja egyből elfogyasztani, akkor adja magát, hogy tegyük a fagyasztóba. Akik nem ilyen szerencsések, azok számára is érdemes lehet elgondolkodni a cukkini lefagyasztásán, ugyanis nyáron, a szezonban sokkal olcsóbban lehet megvásárolni, mint a téli hónapokban.
Hogyan kezdjünk a cukkini lefagyasztásának?
A cukkinit fagyasztás előtt elő kell készíteni, és olyan formában kell lefagyasztani, ahogyan majd fel fogjuk használni.
Reszelt cukkini fagyasztása
Népszerűek a reszelt cukkiniből készült receptek, így jó módszer lehet, ha reszelve fagyasztjuk le, így még helyet is tudunk spórolni. A cukkinit először jó alaposan meg kell mosni, le kell vágni a végeit és lereszelni. Hagyni kell egy kicsit pihenni, majd a felesleges folyadékot ki kell nyomni belőle. Utána már csomagolhatjuk zacskóba és mehetnek is a fagyasztóba.
Gyalult cukkini fagyasztása
Ha a cukkinifőzelék szerelmese vagy, akkor gyaluld le a cukkinit, majd adagonként tedd zacskóba és a fagyasztóba.
Darabolt szeletelt cukkini fagyasztása
A cukkinit sok receptben karikára szeletelve vagy kockára darabolva szoktuk felhasználni. Ha így szeretnéd a cukkinit felhasználni, akkor először szeleteld, vagy kockázd fel a cukkinit. Ha nagyobb a cukkini és sok a magja, akkor a magos részeket is el kell távolítani. Helyezd a cukkini darabokat egy tálcára, és mehetnek a fagyasztóba. Ha megfagytak, akkor tedd át őket egy zacskóba. A tálcás fagyasztással el tudod kerülni, hogy a cukkini darabok összeragadjanak.
Így lesz tökéletes a fagyasztott cukkini felengedés után
A cukkini állagát úgy lehet a legjobban megőrizni, ha blansírozod fagyasztás előtt. A blansírozás segít megőrizni a zöldség ízeit, színét, és kiolvasztás után finomabb lesz.
Ehhez az előkészített cukkinit 1 percre forrásban lévő vízbe kell rakni, és utána azonnal jegesfürdőbe rakni, hogy megálljon a főzési folyamat. Ez plusz munkát jelent, de megéri a fáradtságot.
Rántott cukkini fagyasztása télire
A cukkinit nem csak nyersen, de félkész állapotban is le lehet fagyasztani. A rántott cukkini az egyik legnépszerűbb cukkinis recept, és nem újdonság, hogy panírozott ételeket le lehet fagyasztani.
A rántott cukkini fagyasztásához csak annyit kell tenned, hogy a szokásos módon bepanírozod a cukkinit. Karikázd fel, sózd be, majd töröld le a nedvességet a cukkini karikákról. Ezt követően forgasd meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában. Majd rakd őket egy tálcára és mehetnek a fagyasztóba. Ha megfagytak, akkor pedig átrakhatod egy zacskóba, így garantáltan nem fognak összeragadni. Télen csak elő kell venni a fagyasztott panírozott cukkiniket és mehetnek a forró olajba, így villámgyorsan elkészül a finom, ropogós rántott cukkini.