Természetesen, ez az állítás minden évszakra érvényes, de nyáron nagyon sokféle zöldség és gyümölcs érik, amelyeket hámozunk, szeletelünk, aprítunk, amely munkálatokhoz elengedhetetlenek az éles konyhai kések. A nyár sokak kedvenc évszaka, mivel öröm látni, ahogy a kertben érik az eper, az alma, a körte, a zöld leveles zöldségek, a padlizsán, a káposzta, a spenót vagy éppen a cukkini. Ez utóbbiból nagyon sok mindent készíthetünk, de a konyhai tevékenységek csak akkor lesznek élvezetesek, ha a van egy profi késkészletünk is. Mutatjuk, hogy miért is elengedhetetlen az éles kés a konyhában és milyen receptet készíthetünk cukkiniből!
A nyár kedvence, a cukkini
Talán nincs is még egy olyan zöldség, amelyet olyan sokféleképpen fel lehet dolgozni, el lehet készíteni, mint a cukkinit. Ha nem rendelkezünk éles konyhakéssel, akkor már a kertben meggyűlhet a bajunk a zöldséggel, hiszen a cukkinit nagyon nehéz „leválasztani”, levágni a hatalmas levelű növényről. Milyen késsel boldogulunk a legjobban? Bármilyennel, csak éles legyen.
A cukkinit meg is kell hámozni, fel is kell szeletelni. Akármit is készítünk belőle, ezek a lépések kihagyhatatlanok. Erre a tevékenységre maximálisan megfelelnek a gyümölcs és zöldségkések, amelyek rövid és mozgékony pengéjüknek köszönhetően tökéletesen ellátják a feladatukat. A pengéjük lehet sima vagy recézett. A vadászkések is jó szolgálatot tehetnek, ha a kertben nem boldogulunk, egy-egy termést nehezen tudunk a száráról leszakítani.
Az univerzális kést is használhatjuk a cukkini, vagy bármilyen zöldség hámozására, szeletelésére, de jól járunk egy konyhai késkészlettel, amely többféle kést is tartalmaz, és amelyek nagyon megkönnyítik a konyhai előkészületeket.
Ha nyáron sokat tevékenykedünk a konyhában, akkor egy profi szakácskésre is szükségünk lehet. Széles, ívelt pengéjük tökéletesen megkönnyítik a konyhai munkálatokat. Egy szakácskéssel darabolhatunk és apríthatunk zöldségeket, húst és fűszernövényeket is. Használat előtt, ne feledkezzünk meg a kések élezéséről. Erre a célra a fenőkövek is nagyon jól megfelelnek. Ha van otthon fenőkő és rendszeresen élezzük azokkal a késeinket, akkor még egy-egy fűszernövény felaprítása is sok- sok örömet fog okozni. Például a petrezselyem aprítása, amely az egyik alapvető hozzávalója a nyári cukkinis palacsintatésztának, amelyet klasszikus palacsintatésztából is elkészíthetünk. Lássuk is a receptet!
Cukkinis palacsinta hozzávalói:
- 2 db közepes, zsenge cukkini,
- 1 kis csokor petrezselyemzöld,
- liszt, tojás, szódabikarbóna,
- szódavíz, egy csipet só,
- só,
- olaj.
Elkészítése:
Készítsünk klasszikus palacsintatésztát. Majd hámozzuk meg és reszeljük le a cukkinit. Sózzuk meg és hagyjuk kicsit állni, hogy a fölösleges víz eltávozzon belőle. Nyomkodjuk ki a vizet a lereszelt cukkiniből, adjuk hozzá a palacsintatésztához a felaprított petrezselyemzölddel együtt. Nincs is más dolgunk, mint kevés olajon kisütni a palacsintákat.